Avdelningschefen Ilmo Jokinen som arbetar med nättjänster sitter i sitt arbetsrum och diskuterar livligt om JOLO-ponnyns äventyr på Instagram. JOLO-ponnyn, som har haft en jobbig ungdomstid, vill väcka diskussion bland unga följare om betydelsen av att göra rätta val och om teman kring förebyggande rusmedelsarbete.
Jokinens team träffar hundratals unga på nätet varje vecka.
- På nätet intresserar sig unga särskilt av mänskliga relationer och rusmedel. Jag har märkt att de unga gärna talar med vuxna om ämnen som är viktiga för de unga själva.
Kompisar, samvaro och att tillhöra en grupp är viktiga delar när man växer upp. Varje ungdom vill, att han eller hon hörs, uppmuntras och att just han eller hon får känna sig viktig.
Före sociala medier sköttes kommunikationen ansikte mot ansikte, men nu erbjuder också nätet en kanal för detta.
- Att träffas ansikte mot ansikte har ändå inte försvunnit. En av de viktigaste sakerna i de ungas liv är andra unga och den grupp, som den unga känner sig vara en del av. När de har en god grupp och möjligheter att tillbringa tid och bekanta sig med nya människor, minskar behovet att söka efter samhörighetskänslan genom att supa eller hänga på tobaksstället. De ungas hela livsmiljö påverkar hur de mår och hurudana levnadsvanor de tar till sig, konstaterar Jokinen.
En ung människa behöver pålitliga vuxna kring sig. Hemmet är ännu en central plats, där man lär sig både värden och beteendemönster. En stor del av vakentiden tillbringar man ändå i skolan och bland hobbyer. Därför är det inte alls likgiltigt, hurudan gemenskap som skapas där.
- Det gör gott för oss alla att ibland tänka på vår egen ungdomstid. Vilka andra vuxna minns du att du lyssnat till och sett upp till, utom dina egna föräldrar? Var uppmuntran av någon annan betydelsefull? Ansvaret för uppfostran av barn och unga hör till alla vuxna som lever nära de unga. Även om rollerna är olika, är uppgiften gemensam, summerar Jokinen.
Twitter: EHYTry
Facebook: EHYT
Röda Fjädern
Finlands Lionsförbund rf
Kyrkobyvägen 10
00700 Helsingfors
FASTLANDS-FINLAND POL-2015-8675, giltigt 1.1.2016-31.12.2017, Polisstyrelsen 29.10.2015. Åland ÅLR 2015/7655, giltigt 1.1.2016-31.12.2016, Ålands landskapsregering 25.6.2015.
Genom Röda Fjädern insamlade medel användas till förmån för
ungdomsarbete.